”The Work är meditation.” /Byron Katie

Min erfarenhet säger mig att The Work är så himla enkelt. Du använder ju samma fyra frågor och vändningar på samtliga tankar som du jobbar med.

Att närma sig The Work på ett icke gynnsamt sätt

Samtidigt, för vissa, kan The Work te sig väldigt svårt. I princip obegripligt. Många försöker använda The Work, men de märker ingen positiv effekt. Det finns till och med de som mår sämre än innan.

Det finns människor som närmar sig The Work från ogynnsamma ingångar. Till exempel de som börjar använda metoden för att de vill ”förbättra” sig själva. De har således inställningen att de skulle kunna bli bättre människor, att de inte är bra nog som de är. Det här synsättet bottnar i prestation.

En sådan ingång till arbetet är, enligt mig, direkt kontraproduktiv. The Work handlar inte om att du ska förändra dig. Eller om att över huvud taget utgå från tankeverksamhet, om att ”tänka ut” lösningar.

Ett gynnsamt sätt

Det handlar istället om att utforska. Att lära känna sig själv. Och därmed må bättre. Men att må bättre är på intet sätt synonymt med att vara en ”bättre människa”. Vi är ju alla lika bra, och lika mycket värda, oavsett om vi mår bra eller inte. Och oavsett alla omständigheter i hela världen. Eller vad säger du?

För att The Work ska ha en chans att fungera så behöver vi meditationen. Ja, som nämnts ovan, The Work är meditation. I det meditativa tillståndet är det förutsättningslösheten och undersökandet som möter frågorna och vändningarna. Öppenhet istället för målinriktning, stillhet istället för framåtsträvande, varande istället för intention, nyfikenhet istället för dömande.

The Work finns tillgängligt för alla, kostnadsfritt. Men utan rätt ingång så blir metoden verkningslös. Du kan inte besvara frågorna genom att enbart vara uppe i huvudet. Du behöver landa och låta kroppen vara med.

Alla närmar vi oss meditationen på olika sätt. Vissa vet precis hur de ska hitta dit. Andra behöver vägledning. Under alla omständigheter: Som tur är så kostar inte heller meditation några pengar. Den finns redan där inne och väntar på oss!

För fler reflektioner kring hur du tillägnar dig The Work på ett gynnsamt vis, ta gärna en titt på våra 7 användbara tips.

/Karin

En reaktion till “Låt varandet möta frågorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s