”Följ de enkla instruktionerna.” /Byron Katie

Jag har haft många stunder i livet när jag undrat hur jag ska våga leva ens en sekund till. Som yngre kunde detta resultera i olika drastiska handlingar. Men med tiden har jag lärt mig några olika metoder som har gjort att jag inte freakat ut av rädlsan. Och idag känner jag knappt skräck. – Ni som har upplevt den vet vad jag pratar om.

Bara gör det

En av mina metoder har varit The Work. Den bästa, hittills för mig. Men det tog ett tag att komma till skott med den.

”Det fungerar, jag lovar.”

”Gör The Work, även om du inte märker så stor skillnad i början.”.

”En liten bit i taget.”

Det fanns människor som gav signaler på att det skulle vara givande för mig att göra The Work. Och jag lyssnade, av någon anledning, efter ett tag på dem. Jag satte den ena foten framför den andra, även om jag var en panikslagen, stegrande häst, på insidan.

Borsta tänderna

Byron Katie har ett annat ordspråk som lyder: ”Brush your teeth”. Med det menar hon att om du inte vet vad du ska göra härnäst, du kanske känner dig deprimerad, förtvivlad, rädd, ångestfylld. Borsta bara tänderna. Så får du se vad som händer. Och gör The Work.

Under ett antal år var det inte många gånger som Byron Katie borstade tänderna. Hon låg i sin säng, gick bara upp ibland för att äta. Men ofta gjorde hon det i sängen, och mycket, och stora glassförpackningar. Så hon blev stor som ett hus. Tvättade sig sällan. Orkade inte bry sig om sina barn eller sin man. Under sängen hade hon en revolver så att hon skulle kunna ta slut på det hela.

Tills hon upptäckte The Work:

Identifiera en
stressande tanke
och skriv ner den.
Svara på fyra frågor
och vänd sedan
på tanken.”

En vän som inte sviker

Du använder samma steg på alla tankar som du arbetar med. Snart kan du metoden utantill som ett rinnande vatten. Den är som en vän. Alltid där för dig.

Till dig som är rädd: Det fungerar. Ifall du skulle vilja testa. Du behöver inte ta hänsyn till rösterna inne i huvudet som vill avleda dig. Fortsätt hålla fokus på vägen bara. Gör The Work. Men om du tappar fokus och avviker från vägen så är det ingen fara. Den finns alltid där och väntar på dig.

En ficklampa

När jag ser det inledande citatet så tänker jag på en sak som jag läste, i boken ”Lev livet fullt ut i praktiken” av Eckhart Tolle. Så här skriver han:

Du går på en gångväg på kvällen i tjock dimma. Men du har en stark ficklampa med dig som skär igenom dimman och skapar en smal ljusspalt framför dig. Dimman är din livssituation, som innefattar förfluten tid och framtid, ficklampan är din medvetna närvaro och den smala ljusspalten är nuet.

För mig funkar The Work som en sådan ficklampa. Så himla effektivt! Du kanske inte tror mig. Men jag lovar, det kommer bli bättre. Det kommer bli bra till och med.

/Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s