”Det är inte ditt jobb att gilla mig – det är mitt” /Byron Katie

Varför denna tröja?

För några år sedan tryckte vi på Vänd på det upp sådana här tröjor. Men varför då, kanske du undrar nu. Låt mig försöka förklara.

Citatet kommer från Byron Katie, som har grundat metoden The Work. Liksom många andra citat och ordspråk, kan citatet ovan tyckas obegripligt (eller kanske dumt eller platt) innan man själv har erfarit att det finns en poäng i det. Innan man har skaffat sig insikten.

Vad är problemet med att vilja vara älskad?

Okej, men insinuerar denna tröja att det skulle vara något fel med att vilja vara gillad, omtyckt – älskad, undrar du eventuellt. 

Mitt svar blir då: Nej, inte alls. Men jag tror att citatet vill väcka frågor. Frågor som: Varifrån kommer kärleken – den känsla som du har när du känner dig älskad av en annan människa? Är det en känsla som den andra ger till dig, eller kommer den inifrån?

Kan låta kallt

Insikten bakom citatet säger att den kärlek som du känner kommer från insidan. Den andra människan har bara varit ett hjälpmedel för dig att komma i kontakt med din kärlek. Det kan låta kallt. Men om du läser vidare så ska jag berätta varför det inte är det.

Tiggaren

Har du tänkt på hur mycket kärlek som finns inom dig? Och om du inte känner kärlek, har du funderat på varför?

Många gånger får vi för oss att vi behöver sträcka oss utanför oss själva för att få kärlek. Vi letar efter den någonstans där ute. Vi gör alla möjliga och omöjliga saker för att få kärlek. Men tänk om vårt sökande bygger på ett missförstånd. Jag plockar här in en liknelse.

Föreställ dig att kärleken, rent symboliskt nu, är pengar. Och du har inga pengar. Så du sätter dig på en låda, utanför Coop, och börjar tigga. Du sträcker ut din hand mot förbipasserande. Några få ger dig en del småslantar, de flesta ingenting alls. Men så kommer det förbi en person som ber dig att titta in i lådan som du sitter på. Och när du öppnar lådan ser du att den är full med pengar – så mycket att det räcker och blir över för en hel livstid.

Hur skulle du leva ditt liv?

Så om då liknelsen ovan skulle stämma, vad får det i sådana fall för konsekvenser i ditt liv? Hur skulle du leva ditt liv om all kärlek redan fanns inuti dig? Hur skulle dina relationer se ut till exempel?

Min erfarenhet är att relationer blir bättre. För när jag inser att jag inte behöver andra människor för att få kärlek, då kan jag vara med dem för att jag vill och för att jag tycker om dem, inte för att jag måste. Håll med om att det låter skönt! Visst skulle det vara underbart att slippa stressen och rädslan för att bli lämnad?

Min erfarenhet är vidare att insikten gör mig mindre ego. För vad är det som händer när jag tror på att jag vill ha saker (kärlek) från den andre? Jo i den stunden är det mig själv och mina behov som jag ser. Inte den andre. Om jag däremot släpper mitt ego, ja då har jag full kapacitet att se den andra personen. Då står ju jag själv inte i vägen för det. Då har jag förutsättningar att verkligen vara intresserad av, och nyfiken på, min vän. Då kan jag bidra till att skapa ett genuint möte.

Detta innebär också att det heller inte är någon stor grej att bli kritiserad. För på samma sätt som du inte kan kärlek av någon annan, kan någon annan inte heller ta kärlek ifrån dig. Och om det har känts som det någon gång, ja då är det också ett missförstånd i sådana fall.
 

Mogna relationer

Allt det som jag hittills har beskrivit tror jag kan vara en nyckel till mogna relationer. Både till andra och till sig själv. För skulle det inte kunna vara så att den som vill ha saker från andra, fortfarande är lite barnslig, medan den som istället vill ge (utan baktanke att vilja ha någonting tillbaka) är den vuxne?

Kan du dra dig till minnes en gång när du gav någonting till någon utan en förhoppning om att få någonting tillbaka? Visst kändes det skönt? Kanske lite som massage på insidan?

Själv är jag i skrivande stund nu äntligen 100 procent vuxen i mina relationer. Skojja!! Men innan jag hittade The Work, och innan jag hade praktiserat det ett tag, var mitt liv ett näst intill ständigt bekräftelsebehov. Fullt av ångest, rädsla och utmattning. Nu är det mycket mycket bättre. De flesta människor har kanske inte ett lika stort behov av bekräftelse som jag hade då. Men antagligen har de flesta åtminstone en lite släng av det.

Gör The Work!

Och om du nu fortfarande tycker att allt detta låter som tomma ord, varför inte testa ifall det går att erfara citatet på tröjan? Varför inte göra The Work?

Metoden kan visa vägen till hur du kan komma i kontakt med kärleken, istället för att söka bekräftelsen från andra. Allt som du behöver för detta finns att tillgå gratis på Vänd på dets hemsida.

En bonus är också att du kan upptäcka att ju mindre du tor på att du inte behöver få kärlek från någon annan, desto lättare kommer folk dras till dig. Både vänner och lämpliga partners, ifall sådana önskas. Men det får bli ett ämne för ett framtida blogginlägg.

Kärleksfulla hälsningar från Vänd på det, via Karin Ulveson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s