”Om jag inte har rätt och inte har fel, vem är jag då?” /Byron Katie

The Work (även kallad Inquiry) är ett redskap för mig att hitta svaret på denna fråga. Genom att titta på en dömande tanke. En tanke som jag tror på. Rent konkret så bidrar alla steg i processen till det. Så här:

Inquiry

1. Är tanken sann?
Är det så att jag har rätt när jag tror på tanken?

2. Kan jag helt säkert veta att tanken är sann?
Ja, kan jag absolut veta det? Kan jag absolut veta att jag har rätt?

3. Vad händer, hur reagerar jag, när jag tror på tanken?
Jag tycker att jag har rätt. (Och att de som inte tror på tanken har fel). Får det mig att må bra? Nej. Exempel på tankar som jag kan känna när jag undersöker denna fråga är: Ilska, stelhet, stress, rädsla, splittring, ensamhet.

4. Vem, eller vad, skulle jag vara utan tanken?
Alltså, vem skulle jag vara om jag inte hade rätt? Exempel på känslor när denna fråga undersöks: Frihet, lätthet, helhet, lättnad, nyfikenhet, kärlek, lugn, mjuk.

Vänd på tanken. Till dess motsats, till dig själv och till den andre. Kom på minst tre genuina exempel till varför respektive vändning skulle kunna vara lika sann som, eller sannare än, ursprungstanken.
Det är vid detta steg som jag får möjlighet att vända och vrida på ”sanningen”. Man kan säga att de 4 föregående frågorna har varit en förberedelse för detta steg. En uppvärmning. En uppmjukning av sinnet.

Det handlar om nåt helt annat

Det är också här som jag får erfara att bara för att jag kanske inte har rätt, så behöver det inte betyda att jag har fel. Det handlar inte längre om det. Det handlar om frihet, om att komma i kontakt med sig själv. Den jag är bortom tankarna.

Så vem är jag, då? Titta inåt! Lär känna dig själv! För att få en ledtråd, titta på känslorna som jag skrev vid fråga 4. Du kan även ta en titt på en lista med känslor som hör till fråga 4.

Men ett ännu bättre sätt att hitta svaret på frågan är kanske att göra The Work?

/Karin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s