Här kommer ett PS till mitt förra inlägg. Då skrev jag om konsekvenserna av att inte tillgodose sina behov. Att det leder till saker som stress, dömande tankar och språk, våld – och vi mår inte bra.

Jag skrev också om vad jag menade med att ”vara vuxen”. Och om att om vi inte tillgodoser våra behov så kan vi inte vara vuxna. Jag skrev: att vara vuxen handlar om öppenhet, icke-dömande, seende. Oskuldsfullhet. (Pretentiöst kanske, men det bjuder jag på).

Häromdagen sken solen. Har inte den här vintern varit jättelång? Jag gick för att köpa en 40-årspresent till min lillebror. Medan jag promenerade hade jag Beach Boys i lurarna. Det var låten Would’t It Be Nice från albumet Pet Sounds. Rena, oskuldsfulla stämmor sjöng det här för mig (fritt översatt och tolkat, av mig):

Skulle det inte vara fint om vi var vuxna?
Då skulle vi inte behöva vänta så länge.
Och skulle det inte vara fint att leva tillsammans
i en värld där vi kände att vi hörde hemma?

Du vet, det känns som att ju mer vi pratar om det
desto svårare blir det att leva utan det.
Men kom igen, vi pratar om det!
Åh, skulle det inte vara fint?

Spot on! Hemma igen googlade jag fram en analys av låten. Någon skrev så här: ….youthful, engaging, and yet all the while innocent. Released during the era in which most Americans married in their early twenties, this song managed to combine youth longing with the intention to still savor the present.

Fint. Med reservationen att känslan även kan finnas hos äldre. Till exempel hos 42-åringar. Och jag tror även hos 100-åringar.

I Vänd på dets verktygslåda hittar du en lista med ord som vi kan känna när våra behov inte är tillfredsställda. Det är dessa känslor som du utforskar i The Works fråga 3 (Vad händer, hur reagerar du, när du tror på tanken?).

I samma dokument hittar du även en lista med ord som beskriver hur du kan känna när dina behov är tillfredsställda. Dessa känslor utforskar du i The Works fråga 4 (Vem, eller vad, skulle du vara utan tanken?).

I mitt förra inlägg nämnde jag också Marshall B. Rosenbergs bok Non Violent Communication. Där skriver han om grundläggande behov som han anser att vi människor har. Exempel:

Autonomy, Integrity (Autenticity, Creativity, Meaning, Self-Worth), Acceptance, Appreciation, Closeness, Community, Consideration, Contribution to the enrichment of life, Honesty (the empowering honesty that enables us to learn from our limitations), Love, Reassurance, Respect, Support, Trust, Understanding, Safety, Physical Nurturance, Play, Beauty, Harmony, Inspiration, Order, Peace

Kan vara värt att plugga in! Livet är en skola (obs endast frivilliga läxförhör).

Kärlek och fred/ Karin och Vänd på det

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s